Spoiler!!!

Spoiler!!!Bilmek istemiyorsanız okumayın...

22 Eylül 2012 Cumartesi

Ma Boy...

Son iki yazıdır devam eden Jane Austen furyasına kısacık bir ara veriyorum sayın izleyiciler...
Çünkü size kısacık,sevimli ve değişik bir diziden bahsetmek istiyorum...


Kısa çünkü üç bölüm,sevimli çünkü lisede geçen bir aşk hikayesi,değişik çünkü her zaman alışık olduğumuz erkek kılığına giren kız yerine bu sefer kız kılığına giren erkeği izliyoruz...
2012 yapımı başrollerini Kim So Hyun,Sun Woong ve Min Hoo adlı bebelerin paylaştığı gençlik dizisi sabun köpüğü gibi hoş bir seyirlik...
Konuyu kısaca açmak gerekirse,Jang Geu Rim hayranı olduğu çok ünlü bir popstar olan Tae Joon'nun okuduğu yatılı bir sanat okuluna kabul edilir.Fakat Tae Joon'nun gözü yine çok ünlü olan diğer bir öğrenci Irene haricinde kimseyi görmemektedir.Irene ise Tae Joon'da dahil bütün öğrencileri görmezden gelmektedir.
Jang Geu Rim Irene ile aynı odaya düşer.Ama istediği arkadaşlığı bulamaz Irene onunla konuşmamaktadır bile.Geu Rim önceleri bunun Irene'yi ünlü yapan gizemli kız imajından olduğunu düşünür.
Bir gece Irene hastalandığında Jang Geu Rim farkeder ki Irene gizemli bir kız değildir, hatta kız bile değildir.

                                   

Bu diziyi izlemeye başladım çünkü bir erkeğin kız rolünde nasıl olduğunu merak etmiştim.Görünen o ki biz kızlar erkekleri taklit etmekte daha başarılı oluyormuşuz.Yine de oyuncu Sun Woong'un hakkını yemeyelim elinden geleni yapmış belki biraz daha ufak tefek olsaydı daha iyi olabilirdi.Üstelik yakışıklı ve sevimli bir çocuk, elimde olmadan gelecek projelerini merak ettirdi bana.
Jang Geu Rim rolüne müthiş uymuş.Ortalıkta Tae Joon diye sayıklarak gezerken bile Irene'yi korumak istemesi ve bu yüzden neredeyse okkanın altına gidecek olması güzeldi.Onu canlandıran Kim So Hyun ise mimikleriyle filan bana fena halde Yoon Eun Hye'yi hatırlattı.


Ünlü idol Tae Joon'a gelince normal hayatında bile kameralar karşısında yaşıyormuşçasına havalarda dolaşan biri olmasına rağmen çok temiz kalpliydi.Bütün o cool takınma çabalarına rağmen sürekli bir sakarlığa maruz kalmasına ve Irene'e asılma çabalarına bittim.
Oyuncuların umut verdiği değişik bir yapım olmuş keşke bir kaç bölüm daha olsaydı...



20 Eylül 2012 Perşembe

Emma...

Jane Austen'nin 1815 yılında yayınlanan ve benim favori kitaplarımdan biri olan Emma,yazarın en çok tanınan eserlerindendir.


Tıpkı Aşk ve Gurur kitabında olduğu gibi kahramanımız bir kadındır.Ama Aşk ve Gurur'dan ve diğer kitaplarından farklı olarak kahramanımız Emma Woodhouse yüksek sınıftan bir hanımefendidir.
Yaşadığı bölgenin en seçkin ailelerinden Hartfield Konağının küçük hanımı olan Emma, güzel,zeki,sevimli bir ladydir.Kendi konumunun ve ayrıcalıklarının farkında olan Emma, evlenerek hiç rahatını bozmaya niyeti olmadığından, başkalarını başgöz ederek eğlenmektedir.Bu amaçla kanatları altına aldığı Harriet Smith'i evlendirmeye çalışan Emma, insan kalbini hafife aldığı için hayal kırıklığına uğrayacak ve hiç beklemediği anda kendi gerçek aşkını kaybetme telikesiyle karşı karşıya kalacaktır.
***Emma Aşk ve Gurur kadar akıcı bir kitap değil; daha durağan ilişkilere sahip ve Emma'nın katı hayat görüşleri özellikle de hatalı olanlar okurken insanı yorabiliyor,buna rağmen Emma'nın saflığı ve temiz kalpliliği ve Mr.Knightley'in eleştirileriyle mücadele ederken ki olgunlaşması sıkılmadan okunmasını sağlıyor.
Jane Austen'nin bütün kitaplarında olduğu gibi Emma'nın da bir çok uyarlaması vardır.Bunlardan en ünlüsü hem en başarılı bulduğum uyarlama olan hem de beni Jane Austen ile tanıştıran yapım olan başrollerini Gwyneth Paltrow ve Jeremy Northam'ın paylaştığı 1996 yapımı Emma isimli filmdir.



***Kitapla aynı dönemde geçen ve hikayede ise çok az farkılılığın olduğu mükemmel bir uyarlama.Gwyneth Paltrow'un muhteşem performansı ve Jeremy Northam'ın çekici Mr.Knightley canlandırması mükemmel bir film olmasına sebep olmuş.Üstüne üstlük muhteşem doğa manzaraları da filme inanılmaz romantik bir hava vermiş.
Mr.Knightley bana göre en çekici Austen erkeğidir.Jeremy Northam ise bu rolde o kadar iyidir ki
başka hiç oyuncu henüz yerini dolduramamıştır.



***Yine ünlü bir uyarlama olan başrollerini Alicia Silverstone ve Paul Rodd'un paylaştığı 1995 yapımı Clueless günümüzde geçen bir uyarlama olarak boy göstermekte.



İngiltere yerine Beverly Hills ve çevresinde geçen eğlenceli bir seyirlik.İsimler farklı olmasına rağmen karakterler kitaba çok benzemekte.


***Bir Austen kitabı olurda Hint uyarlaması olmaz mı?Olmaz tabi ve karşınızda başrollerini Sonam Kapoor ve Abhay Deol'ün paylaştığı 2010 yapımı Aisha...



Yine günümüzde geçen bir uyarlama.Kitaptan çok farklı olduğu söylenemez ama bu filmde ki en büyük eksiklik Mr.Knightley ve Emma arasında ki yakınlık.Çünkü onlar herşeyden önce evlilik yoluyla akraba olmalarının yanı sıra birbirlerinin en yakın arkadaşı konumundalar.Aisha'da bu biraz eksik kalmış.Bununla birlikte zengin Hintliler nasıl yaşıyormuş bu filmle öğrenebiliyoruz...



***Yine 1996 yapımı olan başrollerini Kate Beckinsale ve Mark Strong'un oynadığı televizyon filmi olan Emma filmin çok gölgesinde kalıyor bana göre.


Kitaba çok bağlı bir uyarlama olmasına rağmen Gwyneth Paltrow ve Jeremy Northam rollerinde o kadar çok parlıyorlarki Beckinsale ve strong çifti onların yanında sönük kalmış...



***Mini seri olarak yapılan başrollerini Romola Garai ve Jonny Lee Miller'in paylaştığı 2009 yapımı olan Emma ise yine kitaba bağlı bir uyarlama.


Dört bölümden oluştuğu için kitabı daha ayrıntılı yansıtmasından dolayı izlemeye değer...
 
 


Elbette uyarlamalar bu kadar değil.Daha ayrıntılı isteyenler buraya bakabilirler.
Son olarak izlediğim Emma'ların en iyisinden bazı sahneler...






Seyretmeyen kalmasın...





15 Eylül 2012 Cumartesi

Aşk ve Gurur...

Bu sıcak ve boğucu cumartesi sabahında size son yazıda söz verdiğim gibi (inanmayanlar buraya bakabilirler) Jane Austen eserlerinden bahsetmeye geldim.
Benim favori kitaplarım olan Aşk ve Gurur ve Emma'yı kapsamlı olarak inceleyip diğerlerine şöyle bir dokunup ödevimizi bitireceğiz örtmenim....


Benim okuduğum baskı bu...Ama br çok yayınevinden farklı çevirmenlerden bulabilirsiniz.

Aşk ve Gurur nam-ı diğer Pride and Prejudice benim favori Jane Austen kitabımdır.Neredeyse sayfa sayfa ezbere bildiğim bu kitaptan kısaca bahsetmek gerekirse;1813 yılında yayınlanan bu ilk Austen kitabında kırsal bir bölgede yaşayan Bennet ailesi anlatılmaktadır.Bennet'ler beş yetişkin kızları olan bölgenin önde gelen fakat aşırı zengin olmayan bir ailesidir.Bölgeye Bingley adında yakışıklı ve zengin bir adamın gelmesiyle Bayan Bennet en büyük kızı Jane'i onunla evlendirmek için kolları sıvar.Bütün aile bu işle uğraşırken,Bingley'in en yakın arkaşı olan gururlu Mr.Darcy ile ona karşı önyargılarla dolu olan Jane'nin küçük kızkardeşi Elizabeth arasında sessiz bir düello başlar.
***Kalabalık bir kadrosu olan bu kitap, özellikle Mr.Darcy ile göz doldurmakta, uzun boylu,esmer,yakışıklı olarak tasvir edilen Darcy kaba tavırları ile görünüşünü gölgelese de aslında mert,dürüst ve kararlı bir yapısı olduğunu ilerleyen zamanlarda gözler önüne sermekte.Elizabeth Bennet ise pervasızlığı,cesareti,lafı cebinde gezmesiyle,itaat konusunda sorunları olan bir karakter ve bunlar o dönem de kızlarda olmayan özellikler.
Austen'nin en ünlü kitaplarından olan bu kitap birçok dizi,film ve tiyatro uyarlamasına sahiptir Bunlardan en ünlü olanı 1995 yapımı Colin Firth ve Jennifer Ehle'nin başrolünde olduğu dizidir.


***Kitaba sıkı sıkı bağlı bir uyarlama olarak çok iyi bir iş çıkarmasına rağmen Jennifer Ehle'yi bir türlü Elizabeth Bennet rolüne yakıştıramadığım için bana çok çekici gelen bir uyarlama değildir.Fakat Colin Firth birçok görüşe göre bu rolle en çekici Austen erkeği ünvanını elinde tutmaktadır.

Mr.Darcy ve Elizabeth Bennet 1995


Bennet Ailesi...

Ardından yine çok ünlü bir uyarlama olan ve başrollerinde Keira Knightley ve Matthew Macfadyen'nin oynadığı 2005 yapımı olan film gelmektedir.


***Yine kitaba bağlı bir uyarlama ile karşı karşıyayız tabi bazı sahnelerde esneklikler var.Burada Keira Knightley Eizabeth Bennet olarak çok iyi iş çıkarıyor,Matthew Mcfadyen ise tip olarak kitapta anlatılan Mr.Darcy'e tam uysada tavır olarak biraz daha az komplike kalıyor yine de zevkle izlenen bir film ortaya çıkıyor.

Mr.Darcy ve Elizabeth Bennet 2005

 
Bennet Kızkardeşler...

Bu ikisi haricinde yine çok hoş ve sevimli bir uyarlama olan Bride and Prejudice adında Aishwarya Rai ve Martin Henderson'nun başrolünde oynadığı 2004 yapımı günümüzde geçen bir hint uyarlamasıda mevcuttur.


***En çok eğlendiğim uyarlama olarak kısaca bahsetmek istiyorum size,kitaptan esinlenilmiş olmasına rağmen yukardaki örnekler kadar bağlı kalınmamış, bir kere günümüzde geçiyor ayrıca kız kardeşler beş değil dört taneler.Haaa birde akıllarına esince şarkı söyleyip dans ediyorlar.
Çarşıda,pazarda dans edilen klasik Hint filmi sahnelerine dayanabilirseniz çok hoş bir seyirlik.Lialita Bakshi Elizabeth Bennet rolüna uysa da hatta ondan daha dobra,Darcy biraz fazla yumuşak huylu kalmış. Tabii şimdiye kadar gördüğüm en çekici Bingley olan Naveen Andrews'u unutmamak gerek...

Mr.Darcy ve Lalita Bakshi 2004 

Bakshi kızkardeşler ve evlere şenlik anneleri...

Ülkemizde ise geçtiğimiz yıllarda yayınlanmış olan ve başrollerinde Tuğba Büyüküstün ve Yıldırım'ın oynadığı Asi dizisi yine günümüzde geçen bir versiyon olarak göz doldurmaktadır.

Türk usulü Bennet Ailesi...

***Kitaptan esinlenmesinin yanınde Austen'nin asla hayal bile edemeyeceği entrikalarla uzatılan dizide yine de benzerlikleri yakalamak mümkün.

Aşk ve Gurur bazı alternatif eserler yaratılmasına da vesile olmuştur,bunların iki tanesinden bahsetmek istiyorum;ilki 2010 yılında yayınlanmış ve uzun zaman en çok satanlar listesinde kalmış olan ve benimde çok zevkle okuduğum Seth Grahame-Smith tarafından yazılmış olan Aşk veGurur ve Zombiler.


Bu kitapta alternatif bir Austen dünyası'na balıklama giriş yapıyorsunuz yıl 1800'ler ve İngiltere zombi işgali altında.Bennet kardeşler bütün güzellikleri ve hanımefendiliklerinin yanısıra acımasız birer zombi avcısı...
Diğeri ise 2008 yapımı başrollerinde Jemima Rooper'in oynadığı Lost in Austen.


Burada da bir Austen fanı olan Amanda bir gün evinde keşfettiği bir kapıyla Elizabeth Bennet'in dünyasına girer, kitaptaki olaylar onun gelişiyle farklı gelişmeye başlayınca, Amanda geri dönmek ister fakat onun yerine günümüz dünyasına geçmiş olan Elizabeth bulunduğu yerde fazlasıyla rahattır.

Bir de bir çok dizide ve filmde bu kitaba göndermeler vardır.Açıkçası hepsi nedir hatırlamıyorum, ama en ünlüleri ya da benim en bildiğim en ünlüleri 1999 yapımı You've Got Mail,hani Tom Hanks'in Meg Ryan'nın tavsiyesiyle sıkıla sıkıla okuduğu kitap,birde tabi ki Bridget Jones's Diary, erkek kahramanın adı bile Mark Darcy

Bir kaç defa yazdığım gibi bir çok uyarlama var, ama bunlar benim şahsem izlediklerim, daha ayrıntı için buyrun...



Mr.Darcy ve Elizabeth Bennet'ın ilk karşılaşmaları içinse...
1995 uyarlaması...
2004 uyarlaması...
2005 uyarlaması...