Spoiler!!!

Spoiler!!!Bilmek istemiyorsanız okumayın...

25 Temmuz 2013 Perşembe

Bir Adet Meyve Ölüm Nedeniniz Olabilir mi?

Okul zamanlarında ki kaygısız günlerimde yazın yapmaktan en çok keyif aldığım şey kitap okumaktı;
mekan, zaman fark etmez kitaplarımın yarattığı dünyalarda yok olurdum.
Ama okul bitip de gerçek hayatla karşı karşıya kaldığınızda bu tarz zevklerinize çok az zaman ayırabiliyorsunuz.
Neyse gelelim son zamanlarda okuduğum kitaplara...

Inferno-Cehennem, Dan Brown, 2013



Dan Brown' nun  Altın Kitaplardan yeni çıkan kitabı Cehennem her zamanki çizgisinden çok da farklı değil.Daha önce yayınlanmış olan Robert Longdon maceraları gibi bir çok sanat eserini konu alıyor ve tıpkı bir hazine avı gibi ipuçlarıyla bizi yönlendiriyor.
Konusuna gelirsek:
Robert Longdon başında bir sargıyla uyandığında ne başına ne gelmiş olduğunu, ne hangi günde olduğunu, ne de hangi ülkede olduğunu hatırlamamaktadır. Yanında ise ne olduğu belirsiz bir nesne ve daha büyük sırlara sahip genç bir kadın vardır.
 Not: Diğer kitaplarını okumuş ve sevmişseniz okuyun, üstelik bir kısmının ülkemizde geçmesi ve tanıdık mekanlarda dolaşmaları heyecan verici. Ama onun dışındaki eserler çok bilindik değil internet yardımı almak zorunda kalabilirsiniz...

The Casual Vacancy-Boş Koltuk, J.K.Rowling, 2013
 

Doğan Yayınlarından çıkan bu kitap 592 sayfadan oluşan doya doya okuyacağınız bir kitap vaat ediyor ve orada kalıyor. Ne yazık ki Harry Potter serisinde ki mizahın ve yaratıcılığın onda biri bile yok. Belki gerçekçi bir dünyada çok fazla yaratıcı olunmayabilir, peki mizaha ne oldu, hadi bunlardan vazgeçtim, konu nerde ya da olan herhangi bir şey. Tam 500 sayfa boyunca bir şeyler olacak diye bekledim...olmadı...
Konu: Küçük bir İngiliz kasabası olan Pagford görünüşte huzur dolu ve sakin bir yer olmasına rağmen içinde çok farklıdır. Belediye meclisi üyesi Barry Fairbrother'in aniden ölmesiyle bu farklılıklarla birlikte bir çok zehirli olay ortaya dökülecektir.
Not: Ben sevmedim ve fazlasıyla sıkıldım okurken ama zevkler ve renkler tartışılmaz...

Daha önce şu yazımda bahsetmiş olduğum okumak istediğim iki kitabı da okuma fırsatı buldum, hatta birinin filmini de seyrettim.

Warm Bodies-Sıcak Bedenler, Isaac Marion, 2013


Yine Doğan Yayınlarından çıkmış bir kitap. Kısa sizi sıkmayan basit bir anlatıma sahip.
Konu: Belirsiz bir zamanda dünyanın yine çivisi çıkmış ve zombi salgını başlamıştır. Havaalanını mesken tutmuş olan zombi R eskiden ne olduğunu hatırlamamaktadır. Bir gün direnişçilerden Julie'yi görür ve kalbi atmaya başlar.
Not:Ben her zaman kitapların filmlerden daha güzel olduğunu ve kitaplarının muhakkak okunmasını savunmuşumdur. Bu kitap için öyle bir durum yok tamam çok isterseniz okuyun ama filmiyle de gayet güzel idare edebilirsiniz. Film için iyi bir tanıtım yazısı isterseniz Darkangel'in şu yazısına bakmanızı tavsiye ederim.

The Windup Girl-Kurma Kız, Paolo Bacigalupi, 2012


Versus Yayınlarından çıkmış olan bu kitap benim son yıllarda okuduğum en etkileyici kitap. Zaten kitabın yayınlandığında topladığı ödüllere ve 2009 yılının en iyi on kitabı listesinde olmasına bakıp tahmin etmeniz mümkün, ama okursanız eğer tahminlerinizin ötesinde bir dünya ile karşılaşacaksınız.
Konu:23.yy yer özgür insanların ülkesi Tayland...Dünya artık farklı, petrol yok olmuş, okyanuslar yükselmiş bildiğimiz bir çok kent yok olmuş. Tarım ürünleri tehdit altında öyle ki hastalıklı bir adet meyve kan kusarak ölümünüze sebep oluyor. Dünya ülkeleri bir çok savaş, salgın hastalıklarla uğraştıktan sonra yeni dengeler kurmuşlar ve bu dengelerde en büyük payı bitki dünyasındaki salgın hastalıklarla uğraşan kalori şirketleri almışlar. Bir kaç büyük kalori şirketi Hindistan, Vietnam gibi ülkeleri tükettikten sonra el değmemiş bir tohum bankasına sahip olan Tayland'a gözlerini dikmişler bunun için casuslar göndermişlerdir.Tayland  çok geniş yetkilerle donattığı çevre bakanlığı aracılığı ile bu saldırılara karşı koymaya çalışsa da; çürüyen dünya kendi kurallarını dayatmaktadır. Bütün bu sefilliğin içinde gen laboratuvarlarında üretilmiş yeni insanlarda denen kurma kız Emiko, bilmeden, zorlukla ayakta kalan dengeleri alt üst edecektir.
Not: Kitap mükemmel. Yazarın yarattığı fantastik dünya çok iyi kurgulanmış, tek eksiklik -ona da eksiklik denilebilirse- sadece belli bir olaya odaklanmış dünyanın geri kalanında ne olup bittiğinden bahsedilse de ayrıntı verilmiyor.Bazı kelimeler fazlasıyla tanıdık olmayan teknoloji içerse de genede kitabı takip edebiliyorsunuz. Üzücü sahneler olmasına rağmen çok fazla vahşet ve cinsellik içeren sahne yok, olanlar da zavallı Emiko' nun başından geçiyor zaten.
İşin en kötüsü fantastik bir kitap okuduğunuzun bilincinde olmanıza rağmen olayların sebebi günümüzde tartıştığımız bazı konulara o kadar yakın ki kitapta yazan her şeyin gerçekleşebileceğini içinizde bir yerlerde biliyorsunuz.



2 yorum:

  1. Sıcak bedenler nedense hiç kitap uyarlaması gibi gelmemişti izlerken uyarlama olduğunu yeni öğrendim ama hoş bir filmdi:) Kurma kızı da geçen yıl şans eseri okumuştum gerçekten tam söylediğin gibi etkileyici bir kitap çok beğenmiştim. Ne yazık ki bence de bazı kısımları gelecekte pek de ütopik kalmayacak gibi!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk defa bir filmi kitaptan daha fazla beğendim açıkçası...Kurma Kız'a gelince söylediğin gibi o kadar etkileyici olmasının temel sebebi bu zaten...

      Sil