Spoiler!!!

Spoiler!!!Bilmek istemiyorsanız okumayın...

15 Ağustos 2014 Cuma

Leverage



Dolandırıcılık üzerine olan bütün filmler ve diziler ilgimi çeker. Belki akıl oyunlarını sevdiğimden olsa gerek bu tarz konuları işleyen dizi ve filmleri hep listenin başına alırım.Mesela filmlerden Kirli,Çürük ve Adi, Ocean's serisi özellikle birincisi, Japonya'dan Liar Game ve Kurosagi, İngiltere'den Hustle ve tabii favorim olan Leverage...
"Bazen iyi adamlar en kötülerin arasından çıkar."Sloganıyla yolan çıkan dizide her biri kendi alanında uzman beş kişinin, başı kendilerinden daha güçlü insanlarla derde girmiş ama kanundan yardım alamayan insanlara yardım etmelerini amaçlıyor.
Dizimiz bir havacılık şirketi sahibi olan zengin ve güçlü bir adamın şirketinin ürettiği uçak planlarının çalınan örneklerini geri almak istemesiyle başlıyor.Bunun için her biri kendi alanında ünlü üç kötü adam kiralayan adam, bu kötü adamları denetlemesi için bir de dürüst birine ihtiyaç duyar.Bunun içinse eski bir sigorta müfettişi olan Nate Ford'a gelir.
Tuzak kurulur, planlar geri alınır.Fakat gönülsüz bir iş birliği ile tek seferlik bir iş için kurulan çete, kısa zamanda oyuna getirildiklerini anlar, bunun üzerine aralarına yeni bir kötü adam daha alarak bu sefer adalet için yeni bir tuzak kurulur..
Sonrasında iyi adam olmak hoşlarına gider ve güçlü insanlar tarafından haksızlığa uğramış insanlara bir koz sağlamak için yola çıkar ve becerilerini iyilik için kullanırlar.
Her bölümde farklı maceralara yelken açan dizi 2008'de başlayıp beş sezonun ardında 2012 yılında sona erdi.Bir süre sonra konular birbirini tekrarlasa da bol aksiyonlu, kararında komedi ve dram taşıyan bir dizi olarak hafızalarda yer bıraktı.
Gelelim karakterlere:


"Hitter" (Dövüşçü) Eliot Spencer: Dövüş ve silah uzmanı.Uzun bir zaman asker ve paralı asker olarak çalışmış.Bir zamanlar ellerini hayli kana bulamış bir kişilik kendisi. Çok iyi bir dövüşçü olması sebebi ile dizinin aksiyon bölümleri genelde onun üzerine kurulu.Bunun dışında aşçılık,el örgüsü, şarkı söylemek gibi hobileri bulunuyor. Karakteri Christian Kane canlandırıyor.


"Thief" (Hırsız) Parker: Grubun en aykırı elemanı olan Parker sokaklarda büyümüş.Bir parça buz ve bir paket folyoyla hırsızlık yapabilecek ya da bir bankayı 42 saniyede soyabilecek bir eğitime sahip.Dar yerlerde sürünmeyi,yükseklerden atlamayı seviyor.İnsani ilişkileri ise ancak bir ekibin parçası olduktan sonra gelişiyor. Özellikle de Hardison'a aşık olduktan sonra.
Karakteri Beth Riesgraf canlandırıyor.


"Hacker" (Bilgisayar Korsanı) Alec Hardison: Grubun şüphesiz en becerikli elemanı. Çok iyi bir bilgisayar korsanı olan Hardison, planların bütün alt yapısını hazırlayan, hedefleri araştıran kişi.Son derece mızmız bir yapısı var, özellikle minibüsü Lucille onun için çok önemli. Parker'sa onun  büyük aşkı.Karakteri Aldis Hodge canlandırıyor.


"Grifter" (Dolandırıcı) Sophie Devereaux: Oldukça kötü bir aktris olan Sophie'nin gerçek adını kimse bilmiyor. Gerçek sahnesi olan dolandırıcılık hayatında ise kimse onun eline su dökemiyor..Geçmiş suç yaşamında bir çok defa Nate tarafından kovalandığı için birbirlerini bir hayli yakından tanıyorlar ve aralarında adını koyamadıkları bir ilişki var. Sophie grubun şüphesiz en gizemli kişisi. Karakteri Gina Bellman canlandırıyor.


"Mastermind" (Beyin) Nathan Ford: Eski bir sigorta müfettişi olan Ford, çocuğunun ölümünden sonra alkole sığınmış bunun üzerine eşini ve işini kaybetmiştir. Leverage girişimiyle hayatında yeni bir anlam bulan Nate için en önemli olan zorda kalmış, dürüst insanlara yardım etmek. Alkolik olması bazen onu ve ekibini tehlikeye atacak boyutlara gelse de Nate ekibinin bütün sınırlarını ve yapabileceklerini biliyor bu sebeple de ustaca tuzaklar hazırlayabiliyor. Yıllardır tanıştığı ve onun en iyi anlayan kişi olan Sophie onun için bu dünyada ki en önemli insan. Karakteri Timothy Hutton canlandırıyor.



2 Ağustos 2014 Cumartesi

Bride of the Century



Yine 2014 yapımı 16 bölümlük bir diziyle karşınızdayız. Bride of the Century fantastik,romantik,komedi,aile ilişkileri gibi ögeleri bünyesinde barındıran bir dizi. Başrollerinde ise Lee Hong Ki ve Yang Jin Sung var.
Lee Hong Ki' yi ilk You're Beautiful'da, sonrada  Muscle Girl! dizisinde izlemiş ama pek beğenmemiştim.Her iki dizide de benzer rollerle karşımıza çıkan Lee Hong Ki burada çok başka bir karaktere bürünmüş.Pek tutmadığımı söylemek istiyorum ne olursa olsun 24 yaşında bir çocuktan hele ki bu kadar bebeksi bir yüze sahip bir çocuktan 30 yaşında adam olmamış bence...Gelelim esas kız Yang Jin Sung'a kendisi ile ilk kez müşerref oluyorum, güzelliği değişiyor kimi sahnelerde güzel görünüyordu kimi sahnelerde ise gözükmüyordu ama sanırım bu büründüğü karakterlerle ilgiliydi bundan da iyi bir oyuncu olduğu kanaatine vardım; zaten kızın oyunculuğu dizinin omurgası çünkü iki zıt rolde birden karşımıza çıkıyor çok da güzel başarıyor.Lee Hong Ki'den iki yaş büyük olmasına rağmen dizide sırıtmamış.


Diğer Kore dizi örneklerinden farklı olarak  iyisi,kötüsü ayrımsız bütün kızlar gerçekten güzel giyiniyorlardı, üstelik esas kızımız ayar verme işinin ustasıydı, ezilip büzülmek yerine karşısındakinin ağzının payını vermesini çok güzel bildi ve mucizevi şekilde sonunu batırmadılar.


Gelelim konuya ve karakterlere:
Aslında oldukça karmaşık bir olay örgüsüne ve farklı zaman dilimlerinden hikayelere sahip o yüzden en başta izlerken kim kimdi karıştırabiliyorsunuz ama sonunda her şey yerli yerine oturuyor.Dizinin sonunda esas kız ve esas oğlan arasındaki anlamsız ayrılık haricinde dizi çok güzel ilerledi ve bana göre başarılı bir final yaptı.


Konu:
Kore'nin en zengin ve gözde ailelerinden olan Taeyang Grup'un sahibi Choi ailesinin üzerinde garip bir lanet olduğu söylentisi vardır.Bu lanete göre ailenin en büyük oğlunun ilk evlendiği eşinin kaderi daima ölümle sonuçlanmış aile ancak ikinci eşlerle soyunu yürütebilmiştir.Ailenin koruyucusu olan hayalet ilk eşleri kendine kurban almaktadır.Geçen yüzyıl boyunca bu gerçekleşmiştir.
Choi Kang Joo ailenin en büyük oğludur ve eğitimini bitirdikten sonra ülkesine dönüp işlerin başına geçmesi ve ailesinin seçtiği bir kızla evlenmesi planlanmaktadır.Ailesi tarafından seçilen kız olan Jang Yi Kyung aynı sınıftan ona göre bir eştir.Fakat aile hayaletinin onlar için farklı planları vardır.


Bu tam bir tanıtım konusuydu spoiler istemiyorsanız yazıya devam etmeyin...
Dediğim gibi konu biraz karmaşık o yüzden biraz daha geniş bir yelpazede ayrıntı vereceğim...
Bol spoilerli konu:
Dizimiz 50 yıl önce Choi konağında gerçekleşen bir olayla açılır.Ailenin büyük oğlu gerdek odasında baygın bulunmuş gelin hanım ise kaybolmuştur.Uzun aramalardan sonra gelinin ayakkabısı uçurumun kenarında bulunur.Herkesin korktuğu olmuştur Choi ailesi laneti bir ilk eş almıştır.


Günümüze dönen hikayede Na Doo Rim bir sahil kasabasında büyükannesi ile yaşayan akıllı ve becerikli bir kızdır denizde dalgıçlık yaptığı bir sırada intihar etmek isteyen bir kadın görür ve kendini denize atan kadını kurtarır.Kadın önceleri ona çok kızar, ardından kolundaki bilekliği çıkartarak Doo Rim'e verir ve ona iyi bakmasını söyler bileklik ona şansı ve gerçek aşkı getirecektir.


Choi Kang Joo yurt dışından döndüğünde uzun zamandır nişanlı olduğu ailesi tarafından seçilmiş olan Jang Yi Kyung tarafından karşılanır.Daha buluşur buluşmaz aralarında soğuk rüzgarlar eser.Cho Kang Joo için bu evlilikleri sadece iş anlaşmasıdır, Jang Yi Kyung ise kukladan öte değildir. Jang Yi Kyung bunu  duyduğunda çok incinir ama nişanını bozamaz çünkü aile şirketleri çok zor durumdadır ve bu evliliğe ihtiyaçları vardır.
Aynı akşam uzun zamandır arkadaşı olan Lee Roo Mi ile karşılaşan Jang Yi Kyung onunda Kang Joo'ya aşık olduğunu öğrenir üstelik birde hakarete uğrar bunun üzerine her şeyi bırakarak kaçar.


Annesi ve abisi Jang Yi Hyung bir yandan onun kaçtığını saklamaya uğraşırlarken bir yandan da Jang Yi Kyung'u aramaktadırlar.Bu arada Choi ailesi onlarla nişan yemeği yemek isteyince çaresiz kalan Jang ailesi Yi Hyung'un daha önce bir vesile ile tanıştığı Na Doo Rim'i getirir, çünkü Na Doo Rim Jang Yi Kyung'a ikiz gibi benzemektedir.Amaçları Yi Kyung'u bulana kadar Doo Rim'i göstermektir. Sahte nişanlı Doo Rim paraya ihtiyacı olduğu için durumu kabul etmiş ve hiç bilmediği bir dünyaya adım atmıştır.Bu dünyada en büyük destekçisi sahte ağabeyi Yi Hyung' ken en büyük düşmanı ise Choi Kang Joo'dur.
Ama bilmediği arkasından dönen dolaplardır, hem Kang Joo'nun annesinin hemde Yi Kyung'un annesinin planladığı ölüm oyununda tek kurban Doo Rim'dir..Her iki annede kendi çocukları ve kendi ihtirasları adına masum bir kızın hayatıyla oynarken ipleri ellerinde tuttuklarını sanırlar ama perde arkasında çok daha büyük bir kuklacı vardır.


Dizide dörtlü bir komplo mevcut;Birincisi Kang Joo'nun annesinin Jang ailesine kurduğu komplo,ikincisi Jang ailesinin Doo Rim'e kurdukları komplo,üçüncüsü  Jang ailesinin Doo Rim'in yardımıyla Choi ailesine kurdukları komplo son olarak da aile hayaletinin yukarıda bahsi geçen herkese kurduğu komplo.Arada çevrilen sayısız dolaba değinmiyorum bile.
Dizi tam bir kadın egemenliğinde iyisinden, kötüsüne, insanından, hayaletine bütün kadınlar ortalığın tozunu dumanını attırmakta.Erkek cinsi ise bir kaç sahne haricinde burunlarından tutulup oradan oraya sürüklendiler ki bunlar; esas oğlan Choi Kang Joo, Jang Yi Kyung'un abisi Jang Yi Hyung ve Choi Kang Joo'nun babası.
Kadınlar ne kadar edepsiz,kavgacı ve komplocuysa erkeklerimizde o kadar iyi yürekli ve sevimliydi.

Gelelim önemli karakterlere:


Choi Kang Joo:Taeyang Grubun ilk oğlu ve varisi.Zeki,yakışıklı ve işkolik.Çocukken yaşadığı bir travmanın sonucu insanlarla pek arası yok, sevmediği insanlar listesinin en başında da ailesinin zoruyla nişanlandığı Jang Yi Kyung var.Ama kader kalbinin gelecekteki sahibini karşına çıkartmak üzere.
Na Doo Rim:İyi niyetli,çalışkan, çok becerikli bir genç kız.Hiç aklında yokken beklenmedik bir oyuna bulaşıyor ve çok soğuk karakterli bir adamın nişanlısı rolünü oynamak zorunda kalıyor.Gün ışığı gibi olan kalbi ise o kadar sıcak ki etrafında ki bütün buzları eritmeye başlıyor.Eriyen buzlar kötülükleri de beraberinde getiriyor.Doo Rim aşkının bedelini canıyla ödemek zorunda.


Jang Yi Kyung:Zengin,eğitimli,güzel,soğuk annesi ile bir olup kendi istekleri ve çıkarları için ikiz gibi benzediği Doo Rim'i kullanmaktan çekinmiyor.Kendi amacına ulaştığı sürece Doo Rim'e ne olacağına aldırmıyor.İçinde yanan ateş onu tamamen yakıp gölgelere çekmek üzere.
Jang Yi Hyung:Yi Kyung'un baba bir anne ayrı kardeşi. Kız kardeşine çok düşkün onun evden kaçmasıyla Doo Rim oyuna gelip dahil olunca bocalıyor çünkü Doo Rim'e karşı bazı ciddi duyguları var.Bütün iyi niyetine rağmen kalbi istediği yere ulaşmayacak.
Lee Roo Mi:Kang Joo'nun çocukluktan beri yakın arkadaşı aynı zamanda onunla birlikte çalışıyor. Küçüklükten beri Kang Joo ile evlenmesine kesin gözü ile bakılırken birden sahneye Jang Yi Kyung giriyor.Daha da kötüsü Kang Joo kalbini Doo Rim'e kaptırıyor. Roo Mi , biri ışık biri gölge olan görünümü aynı iki kadınla birden çarpışmak zorunda....
Choi II Doo:Kang Joo'nun babası.İlk eşini balayındayken kaybetmiş ve yıllarca bunun yasını tutmuş.Oğlunun en büyük destekçisi.Sahte Yi Kyung'u o kadar çok seviyor ki gerçeği öğrendiğinde Doo Rim'i hemen bağrına basıyor.
Kim Myung Hee:Kang Joo'nun annesi.Kendisi bir ikinci eş olarak, eşinin ilk eşinin balayında ölmesinden sonra yıllarca kocasının o kadına duyduğu aşkı izleyerek geçirmiş.Oğlu içinse gönlündeki gelin adayıma kavuşmak için ilk eş lanetine Jang Yi Kyung'u kurban etmekten çekinmiyor.
Mae Jae Ran:Jang Yi Kyung'un annesi.Kızının ilk eş lanetine kurban olarak seçildiğini anlayınca kızını korumak adına kurduğu planla Doo Rim'i kurban haline getirdi.En kötüsü ise lanet olmasa bile Doo Rim'in gene de ölecek olması.
Park Soon Bok:Doo Rim'in büyükannesi.Torununa çok düşkün yaşlı bir kadın.Bilmeden de olsa elli yıl önce ilk eş lanetini başlatan kişi.
Hayalet:Choi konağının hayaleti.Ailenin ilk eşlerini kurban seçtiği yönünde bir söylenti üstünde. Kang Joo'nun en büyük müttefiği olan Hayalet aslında tarihte yaşadığı dönemde Choi hanedanının devam etmesini sağlayan kişi.Acımasızca öldürülmesinin intikamını almak için yüz yıldır beklemekte.


Dediğim gibi dizide komplodan bol bir şey yok.Gene de bu karmaşık konuyu başarılı bir finalle bağladılar
bana göre, tek hoşlanmadığım nokta esas kızla esas kızın iki yıl gibi bir süre boyunca ayrılmaları. Ayrıldıklarında Doo Rim'in hamile olması ve bunu Kang Joo'ya söylememesi ise daha saçma neymiş beklediğin sürede aşk olurmuş ya Kang Joo Doo Rim'i bulamasaydı aşk olsun diye yaşlanacaklardı. Kang Joo'nun bebeğe tepki göstermemesi de ilginçti.Benim karım bana tek kelime etmeden gitse,gittiği yerle ilgili en ufacık bir ipucu bile bırakmasa üstüne üstlük birde bebeğimi benden saklasa ben en azında biraz tepki gösterirdim.Neyse ender karşılaştığımız iyi bir finale sahip olduğu için affettim.


Genel olarak çok başarılı bulduğum, izlerken çok eğlendiğim,kimi sahnelerde ürktüğüm bana göre oldukça iyi kotarılmış bir dizi.