Spoiler!!!

Spoiler!!!Bilmek istemiyorsanız okumayın...

30 Ağustos 2012 Perşembe

Zamanın Ötesinde Yaşayan,Zamanını Anlatan Kadın...

Jane Austen...


Jane Austen 19.yüzyılda yaşamış İngiliz bir yazardır.Onu tanıtmanın en kısa yolu budur, daha ayrıntılı bilgi isteyenler buraya bakabilirler...Ama onun yazılarındaki canlılığı,yalın anlatımıyla okuyucuyu etkisi altına nasıl aldığını eserlerini okumadan anlayamazsınız.
Jane Austen yaşadığı dönemin iyi eş olmak için yetiştirilen kızlarından farklı olarak iyi bir eğitim gördü.Çocukluğundan itibaren güçlü bir hayalgücüne sahip olan Austen ailesi tarafından da desteklenince çağının en çok okunan yazarlarından biri oldu,yazdığı her roman defalarca sinemaya ve televizyona uyarlanmakla kalmadı, bir çok filmde kitaplarına göndermeler yapıldı...
Basit bir dille yazdığı yazılarında asla vahşet,kan ya da cinsellik olmayan,sadece kim ne yapmış,kimle ne konuşmuş gibi detayların yer aldığı kitapların kahramanları tahmin edilebileceği gibi  kadınlardır.Bu öyle bir boyuttadır ki iki erkeğin başbaşa sohbetine bile rastlayamazsınız.
Siyaset,savaş,derin felsefi düşünceler olamadan sadece gündelik hayatta rastlayacağımız olaylarla yazılan kitaplar o kadar doğal o kadar hayatın içindedir ki yazılalı 200 yıl olmasına rağmen hala dünyanın en çok okunan ve uyarlanan kitapları arasındadır.

Eserleri...

Sense and Sensibility 1811
Pride and Prejudice 1813
Mansfield Park 1814
Emma 1815
Northanger Abbey 1817
Persuasion 1818

Önümüzdeki günlerde yukarda sözü edilen kitapları ve uyarlandığı eserleri inceleyeceğiz.Arz ederim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder