Spoiler!!!

Spoiler!!!Bilmek istemiyorsanız okumayın...

20 Eylül 2012 Perşembe

Emma...

Jane Austen'nin 1815 yılında yayınlanan ve benim favori kitaplarımdan biri olan Emma,yazarın en çok tanınan eserlerindendir.


Tıpkı Aşk ve Gurur kitabında olduğu gibi kahramanımız bir kadındır.Ama Aşk ve Gurur'dan ve diğer kitaplarından farklı olarak kahramanımız Emma Woodhouse yüksek sınıftan bir hanımefendidir.
Yaşadığı bölgenin en seçkin ailelerinden Hartfield Konağının küçük hanımı olan Emma, güzel,zeki,sevimli bir ladydir.Kendi konumunun ve ayrıcalıklarının farkında olan Emma, evlenerek hiç rahatını bozmaya niyeti olmadığından, başkalarını başgöz ederek eğlenmektedir.Bu amaçla kanatları altına aldığı Harriet Smith'i evlendirmeye çalışan Emma, insan kalbini hafife aldığı için hayal kırıklığına uğrayacak ve hiç beklemediği anda kendi gerçek aşkını kaybetme telikesiyle karşı karşıya kalacaktır.
***Emma Aşk ve Gurur kadar akıcı bir kitap değil; daha durağan ilişkilere sahip ve Emma'nın katı hayat görüşleri özellikle de hatalı olanlar okurken insanı yorabiliyor,buna rağmen Emma'nın saflığı ve temiz kalpliliği ve Mr.Knightley'in eleştirileriyle mücadele ederken ki olgunlaşması sıkılmadan okunmasını sağlıyor.
Jane Austen'nin bütün kitaplarında olduğu gibi Emma'nın da bir çok uyarlaması vardır.Bunlardan en ünlüsü hem en başarılı bulduğum uyarlama olan hem de beni Jane Austen ile tanıştıran yapım olan başrollerini Gwyneth Paltrow ve Jeremy Northam'ın paylaştığı 1996 yapımı Emma isimli filmdir.



***Kitapla aynı dönemde geçen ve hikayede ise çok az farkılılığın olduğu mükemmel bir uyarlama.Gwyneth Paltrow'un muhteşem performansı ve Jeremy Northam'ın çekici Mr.Knightley canlandırması mükemmel bir film olmasına sebep olmuş.Üstüne üstlük muhteşem doğa manzaraları da filme inanılmaz romantik bir hava vermiş.
Mr.Knightley bana göre en çekici Austen erkeğidir.Jeremy Northam ise bu rolde o kadar iyidir ki
başka hiç oyuncu henüz yerini dolduramamıştır.



***Yine ünlü bir uyarlama olan başrollerini Alicia Silverstone ve Paul Rodd'un paylaştığı 1995 yapımı Clueless günümüzde geçen bir uyarlama olarak boy göstermekte.



İngiltere yerine Beverly Hills ve çevresinde geçen eğlenceli bir seyirlik.İsimler farklı olmasına rağmen karakterler kitaba çok benzemekte.


***Bir Austen kitabı olurda Hint uyarlaması olmaz mı?Olmaz tabi ve karşınızda başrollerini Sonam Kapoor ve Abhay Deol'ün paylaştığı 2010 yapımı Aisha...



Yine günümüzde geçen bir uyarlama.Kitaptan çok farklı olduğu söylenemez ama bu filmde ki en büyük eksiklik Mr.Knightley ve Emma arasında ki yakınlık.Çünkü onlar herşeyden önce evlilik yoluyla akraba olmalarının yanı sıra birbirlerinin en yakın arkadaşı konumundalar.Aisha'da bu biraz eksik kalmış.Bununla birlikte zengin Hintliler nasıl yaşıyormuş bu filmle öğrenebiliyoruz...



***Yine 1996 yapımı olan başrollerini Kate Beckinsale ve Mark Strong'un oynadığı televizyon filmi olan Emma filmin çok gölgesinde kalıyor bana göre.


Kitaba çok bağlı bir uyarlama olmasına rağmen Gwyneth Paltrow ve Jeremy Northam rollerinde o kadar çok parlıyorlarki Beckinsale ve strong çifti onların yanında sönük kalmış...



***Mini seri olarak yapılan başrollerini Romola Garai ve Jonny Lee Miller'in paylaştığı 2009 yapımı olan Emma ise yine kitaba bağlı bir uyarlama.


Dört bölümden oluştuğu için kitabı daha ayrıntılı yansıtmasından dolayı izlemeye değer...
 
 


Elbette uyarlamalar bu kadar değil.Daha ayrıntılı isteyenler buraya bakabilirler.
Son olarak izlediğim Emma'ların en iyisinden bazı sahneler...






Seyretmeyen kalmasın...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder