Spoiler!!!

Spoiler!!!Bilmek istemiyorsanız okumayın...

17 Ekim 2012 Çarşamba

Austen Kitapları...

Son birkaç gündür ödevini yapmadığı için ödev günü karnına ağrılar giren öğrenci modundaydım, nedeni ise Jane Austen tarafından yazılmış olan diğer kitaplar yazımın gecikmiş olması...Neyse yazalım bakalım:

Jane Austen'nin en tanınmış eserleri olan Emma ve Pride and Prejudice'yi incelemiştik zaten, bu gün kalan diğer kitaplarına şöyle bir göz atıp bitireceğiz...

Sense and Sensebility 1811



 Türkçeye Kül ve Ateş,Akıl ve Tutku gibi farklı isimlerle çevrilen bu roman,Jane Austen'in yayınlanmış ilk romanı olma özelliğini de taşıyor.
Kalabalık bir karakter listesi olan kitap birbirinden oldukça farklı karaterlere sahip olan iki kızkardeş, duygusal Marianne Dashwood ve mantıklı Elinor Dashwood'un hikayesini anlatmakta.Ayrıca belirtmeliyim ki bütün  Austen kitaplarının en alçak kötü adamı da bu kitapta bulunuyor.
Austen'nin yazdığı kitaplar arasında en bilinenlerden biri olması sebebiyle bir çok uyarlaması mevcut olmasına karşın en ünlüsü 1995 yapımı olan ve Daswood kardeşleri Kate Winslet ile Emma Thompson'un canladırdığı filmde, onlara eşlik eden Hugh Grant ve Alan Rickman'ı izleyebilirsiniz.
Thompson,Grant ve Rickman üçlüsünü 2003 yapımı Love Actually'de izledikten sonra genç hallerini izlemek çok keyifli...



Mansfield Park 1814



Bizde Umut Parkı adı ile  de tanınan bu kitap küçük Fanny Price'nin Bertham Konağına gelmesiyle başlamakta.
Kalabalık ve dar gelirli bir aileye mensup olan Fanny yetiştirilmek üzere çok zengin ve saygın kişiler olan teyzesi ve eniştesinin konağı olan Bertham evine çağırılır.Baskıcı teyzesi,korkutucu eniştesi ve kendinden büyük kuzenleriyle hiç bilmediği bir ortama giren Fanny yıllar içersinde yumuşakbaşlı ama yeri geldiğinde bildiğinden şaşmayan kararlı biri haline gelir.Bitişik eve Crowford kardeşlerin taşınması ise sakin yaşamları kökünden sarsılır.



Benim sevdiğim kitaplardan olan Mansfield Park'ın biraz değiştirilerek uyarlandığı 1999 yapımı Frances O'Conner ve Jonny Lee Miller'in başrollerini paylaştığı film oldukça ünlü.
İlginç bir notta bu filmde başrol olan ve Edmund karakterini oynayan Jonny Lee Miller'den;kendisi 1983 yapımı olan Mansfield Park'ta Fanny'nin abisini canlandırmış ayrıca yine onu 2009 uyarlaması mini dizi Emma'da Mr.Knigthley olarak izledik.

Northanger Abbey 1818



Benim okumadığım ya da izlemediğim tek Austen kitabında orta sınıf bir aileye mensup olan Catherine Morland'ın farklı bir ortamda karşılaştığı Henry Tilney ile olan hikayesi anlatılmaktaymış...
Hakkında çok da fazla bir bilgim olmadığı için burada kesiyorum...

Persuasion 1818



Austen'nin son kitabı olan Persuasion, İnanç adıyla çevrilerek raflarda yerini almıştır.Çoğu kişi bu kitabı çok sevmesine rağmen ben biraz sıkıcı bulmuştum, ama yazarın olgunluk dönemi eseri olarak kayda değer bir yere sahip.Diğer bütün kitaplarından farklı olarak kadın kahramanı o dönem için oldukça ileri sayılacak bir yaşta.
27 yaşında soylu fakat geliri az bir ailenin ortanca kızı olan Anne Elliot 18 yaşındaykan aşık olmuş fakat züppe babasının onaylamaması yüzünden evlenememiştir.Yıllar sonra aşık olduğu adamla tekrar karşılaşır.Yüzbaşı Wentworth fakir ama gururlu bir gençken, zengin olmuştur ve başka biriyle nişanlanmak üzeredir.
1960 ve 1971'de mini dizi,1995 ve 2007'de televizyon filmi olarak uyarlanan Persuasion'a yapılan en ünlü gönderme 2006 yapımı Sandra Bullock ve Keanu Reeves'in başrollerini paylaştığı The Lake House filmindedir.

Filmdeki karekterlerin kitabı konuştukları sahne
En son olarak Jane Austen hakkında herşey için burayı ziyaret edebilirsiniz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder